Conveni d'activitats econòmiques (Instal·lacions, Connectivitat i Manteniments) en la xarxa de Comuns

imatge de Ramon Roca

Aquest és el model de conveni implementant des de 2013 per ordenar l'activitat professional sobre una infraestructura compartida de Xarxa de telecomunicacions de Comuns.

És important, no pas perquè canvii res de fons, sinó  perquè a més de sedimentar bones pràctiques de l'experiència de molts anys, endreça l'acttivitat i ajuda molt a millorar la comprensió de com gestionar l'activitat professional quan hi ha diversos i de manera compatible amb el voluntariat i la Xarxa de Comuns.

En definitiva, es tracta de potenciar la Xarxa de Comuns potenciant l'activitat professional que s'hi ofereix, proporcionant seguretat, claredat, posant en valor la proximitat i l'atenció a la persona usuària.

Explicació del conveni en aquest enllaç

** ACTUALITZACIÓ

Març 2016: revisió del conveni, també inclou el de gestor/participant de PoPIX, unificant-se tot en el mateix. Veure el fil de discussió de com evoluciona la revisió. Aquest nou conveni substitueix des d'aquesta data tots els convenis anteriors i actualitza els convenis signats amb els participants amb aquest, de forma universal i en igualtat de condicions per a tothom.

File: 

Comentaris

Nova vresió (v8) - Ara també amb instal·ladors

imatge de Ramon Roca

Dissabte es va fer una nova revisió, afinant detalls.

L'únic canvi significatiu és que s'afegeix un nou àmbit: Instal·ladors professionals: Es dona el cas de que n'hi han que volen ser reconeguts, i no fan ni distribució de connexió ni manteniments. Aquests no entren en el mecanismes de compensació, encara que si que han respectar la resta de qüestions aplicables, com per exemple aplicar les contribucions per apadrinaments al connectar-se a troncals.

He penjat la nova versió, deixant l'anterior per qui vulgui veure els canvis. La bona però sempre és la darrera, que substitueix l'anterior.

M'han preguntat diverses vegades sobre com afecta això al voluntariat. No afecta en res: És un conveni a signar només per els qui fan activitat professional, quan es fa referència al voluntariat és justament per garantir que no hi ha problemes de coexistència quan es comparteixen infraestructures.

com
1

En el cas del Bages tenim una

imatge de Xavier Martinez

En el cas del Bages tenim una situació particular que no sé si es repeteix gaire a d'altres indrets de guifi. Al Bages existeix una associació que, a part de col·laborar de forma voluntària en el manteniment de la xarxa, ens autogestionem l'accés a Internet. És a dir, els nostres associats paguen una quota mensual per tal d'accedir a l'internet compartit de l'associació, a través de la xarxa, s'entén. Aquest accés a internet no té cap mena de garantia de servei i les quotes just ens arriben per pagar-lo al ISP corresponent conjuntament amb les millores i reparacions d'aparells que s'hagin espatllat. A banda, part dels membres de l'associació ens dediquem, de forma voluntària, a l'administració i manteniment de bona part de la infraestructura de xarxa, conjuntament amb els professionals que ofereixen serveis sobre la xarxa. 

La meva pregunta és: és important que firmem el conveni si no realitzem cap activitat professional a la xarxa? Com que entenc que si, això dóna lloc a moltes d'altres preguntes com ara: com a associació haurem de compensar les actuacions i manteniments que realitzin els professionals per garantir el compromís de servei? L'associació haurà de tenir una assegurança per realitzar actuacions? També tindrem dret a compensacions sobre el manteniment de la xarxa? En cas que no poguem pagar les compensacions per accions de millora i manteniment que es realitzin, deixarem de tenir dret a l'administració conjunta de la xarxa amb els professionals? 

Tot i que trobo molt important el fet d'ordenar l'activitat professional sobre la xarxa, em costa de veure com encaixa l'autoprestació dins d'aquest conveni. En el cas dels professionals, queda clar que, com que fan l'activitat per guanyar diners, és lògic que comparteixin despeses que es deriven d'actuacions de les quals se'n beneficiaran tots. No obstant en l'autoprestació, tot i que es fa una activitat econòmica pel mig (pagar les quotes), no es treu un rendiment econòmic de la xarxa i, per tant, en el marc d'aquest conveni, queda en inferioritat de condicions (econòmiques) respecte els professionals, corrent el perill de desaparèixer. 

Si l'autoprestació i el cooperativisme son models recurrent a guifi (ho desconec), potser seria interessant diferenciar-los de l'activitat professional. Per a mi, la gran diferència és que en un model d'autoprestació tot el manteniment es fa de forma voluntària i, per tant, no es dona ni es cobra per SLA i, per aquest motiu, els costos són menors que en el cas de contractar el servei a un professional. És la filosofia DIY, que crec que també ha de tenir lloc dins de guifi.

Merci pels aclariments! 

com
1

Activitats econòmiques, mes que no només professionals

imatge de Ramon Roca

Tens raó, hi ha ua qüestió de terminologia que estem corregiunt aquests dies en la nova versió, a veure si faig la revisió final i la pujo avui.

On diem "activitat professional" en molts llocs hauriem de dir "activitat econòmica", que és el que regula aquest conveni.

D'activitat econòmica en poden fer els professionals, però també els voluntaris,o no perquè voler cobrar o recuperar inversions sempre serà opecional, però el que es regula és l'activitat econòmica, i d'això en poden fer els dos.

El voluntariat i els professionals es distingeixen per el compromís de servei, no pas per si fan activitat econòmica, que tots dos en poden fer. No es pas una qüestió d'inferioritat de condicions: cadascú és lliure d'escollir quina activitat fa...

L'important, això si,  és que les condicions econòmiques i regles del joc, siguin justes i iguals per tothom, perquè ens entenguem, que no es faci servir el sistema de forma pervertida, perquè uns s'aprofitin dels altres.

I és el que preveu el conveni, que intentant resumir de forma simple:

 • Inversions de nous deplegaments/Instal·lacions: Qui vulgui recuperar la inversió que s'ha fet per troncals, cobertura, etc..., que l'acrediti la inversió i posi un import per contribuir a la connexió.
  Els Instal·ladors han de procurar que quan aquests imports estan establerts, aplicar-los.
  Es en definitiva el que de sempre s'ha fet quan s'han fet desplegaments des d'associacions de veïns, a Castelló en diuen "apadrinamento obligatorio" (a mi no m'agrada aquesta denominació, o amb la fibra en diem "dret de connexió".
 • Manteniments: Qui vulgui ser compensat, també ho haurà d'acreditar, i aplicar mecanismes de compensació.
  Això és el que ja es fa per exemple amb el trànsit cap a internet al Punt Neutre (PoPs-IX), i en trams de fibra. El que fem es estendre aquests mecanismes a qualsevol part.

El que s'han currat son les apps per suportar-ho d'una forma clara i transparent.

En resum, que si, que això aplicarà no només als professionals, sino a tothom que diguem que d'una forma organitzada fa activitat a la xarxa, i es causin implicacions econòmiques, i és important aqui no fer invents exclusius i fomentar la col·laboració i convivència amb altres agents amb qui compartim l'ecosistema.

Diguem que a qui no hem d'atabalar amb totes aquestes coses son als usuaris en plan individual/particular etc...

 

 

com
1

v9 activitats professionals -> activitats econòmiques

imatge de Ramon Roca

Amb els canvis comentats en els posts anteriors

com
1

Queda clar Ramon. Tot i que

imatge de Xavier Martinez

Queda clar Ramon. Tot i que encara tenim força dubtes, suposo que ja els anirem aclarint sobre la marxa. Gràcies pels aclariments i per la currada feta!

com
0

Camp a l'aplicació

imatge de Ramon Roca

A l'aplicació de la web de guifi.net, la forma d'acreditar la signatura d'aquest conveni és editant el proveïdor, en l'apartat de "Certificacions habilitadores", posant-hi la data de signatura:

com
1

No ho tinc gaire clar

imatge de Xavier Caballé

Bones,

Entenc que per pode rutilitzar els nous camps, s'han d'omplir amb la data aquestes acreditacions que comentes, però els convenis ja estan preparats per poder revisar i signar? Cal haver sigant el conveni previament, o ara de forma provisional o temporal podem posar una data per poder utilitzar els nous camps de la web?

No ho tinc gaire clar.

com
0

Afecta al Voluntariat

imatge de Xevi Palacios

Bon dia!

Primer felicitats per la xerrada d´ahir!

Per altre banda, es va comentar que el voluntariat, hauria de signar quelcom, sempre hi quan facin manteniment de la xarxa, entre altres activitats.

Evidentment, des del voluntariat no crec que sigui una activitat econòmica, per tant no crec que aquest conveni de distribució de manteniments sigui l´indicat per a signar amb el voluntariat. Si més no, s´hi hauria de reflectir la posició del voluntariat amb fermesa, o bé crear un petit conveni o acord a signar amb els voluntaris de cada zona, on, tal com es va comentar ahir, s´hi hauria de reflectir un o varis representants de guifi de la zona, i els membres actius de la mateixa.

 

Per altre banda, tothom pot assignar mantenidors a un node oi? He estat trastejant poc, pero puc posar de mantenidor a qui jo vulgui. No sería més coherent que només el mantenidor pogui posar-se com a tal?

Per altre banda, com a usuari i voluntari, he participat en instal.lacions de SN, i altres actuacions, però, a diferència del que deia en Ramon, no puc afegir-me de padrí al node, per no tenir permisos per a editar-lo. Això canviarà quan cliquis al "checkBox"?

com
0

He vist que es pot clicar a

imatge de Xevi Palacios

He vist que es pot clicar a "Carta de Compromís de Voluntariat", on és el model d´aquesta carta?

com
0

No, això és una altra cosa

imatge de Ramon Roca

Crec que serveix per quan cal que algun voluntari estigui assegurat. T'ho podrà dir millor en Lluís.

com
0

Si que es pot signar des del voluntariat

imatge de Ramon Roca

des del voluntariat pot ser que no es vulgui facturar, ni garantir un nivell de servei, però si que hi ha la part de que cal respectar per exemple els imports que s'estableixin en concepte de contribució a la cobertura, etc, el que volia dir, que si que hi ha activitat econòmica.

per tant si des d'una org. de voluntariat es vol figurar fent activitat de mantenidor, instal·lacions, etc, encara que no facturis, si que cal signar-ho.

l'ignasi ja comentava en un altre post potser de canviar alguna cosa del conveni per deixar això més clar, però això encara no està fet. mentretant es pot signar aquest.

sobre qui pot assignar mantenidors a una zona, ara mateix tothom que tingui guifi-admin, i/o qui ha creat la zona. dedueixo que pel que dius no tens els permisos a la web de  "guifi-admin" perquè sino ara ja hauries de poder, posa't en contacte amb algú que els tingui, o el creador dels node, perquè t'0hi posin al teu usuari com a padri, i ja està, llavors ja podràs ;)

 

com
0

On haig d'enviar el document del conveni signat per nosaltres?

imatge de Victor Viudez

Una vegada omplert, i signat per la nostra cooperativa, on haig d'enviar el document per que ho signi la Fundació?

com
0

El mateix conveni hi consta l'adreça.

imatge de Ramon Roca

S'envien 2 còpies signades, i et retornarem una. Així cadascú te la seva signada ;)

com
0

Dubtes

Apartat  SEGON : COMPROMISOS :

punt 7> "... d´atendre els que es proporcionen  electronicament ..."  a que fa referècia?

 

 

com
0

Nova revisió del conveni de compensacions

imatge de Ramon Roca

Era una de les tasques importants pendents ja des de fa temps, i ja tocava posar-lo al dia, inclou entre d'alers coses:

Tenu el document adjuntat a aquest fil, amb la denominació 201603ConveniCompensacions_v11.odt

 • No hi ha variacions de criteri, pero si en guanyar en claredat i simplicitat, i entra més al detall en descriure com s'implementen les compensacions després de les pràctiques desenvolupades en els darrers anys.
 • Està pensat per substituir no només aquests, sino els de gestor de PoPIX, participant de PoPIX, etc... un sol contracte per tothom!
 • També preveu la participació deles administracions públiques o inversors que vulguin participar en les compensacions
  • Més detall en algunes interpretacions
  • les que han causat confusió
  • detalls dels criteris en les compensacions
  • dipòsits
  •  ...
 • Simplificació a l'hora d'omplir-lo: Ni ha prou amb substituir des del oowriter algunes variables en la pàgina del principi, i ja es canvien on pertoca. Ja no hi han més formularis a omplir (es delega aquesta funció a entrar-ho a la web. Queda a punt per  poder-lo fer ràpidament via signatura digital.

Reviseu-lo per si encara falta alguna correcció de les que s'havien anat comentant, i a continuació ja el comparteixo amb tothom.Si voleu proposar-hi canvis, directament en el .odt, ja he activat el registre de canvis, així els detectarem. 

La idea és que en breu, substitueixi els anteriors convenis, i per tots els cassos.

 

com
0

Adoneu-.vos que aquest és un

imatge de Ramon Roca

Adoneu-.vos que aquest és un fil amb cross-posting (és un tema important), en fils aixi NO contesteu per correu, es munta un lio... contesteu-ho via web anant al fil principal, que és a:

http://social.guifi.net/groups/guifi-coord/conveni-dactivitats-econ%C3%B...

Allà també trobareu el document en format pdf per si us és més comode

com
0