"Netiqueta" d'ús i codi de conducta

guifi.net és una comunitat, per tant, un fenòmen amb un component social molt marcat. Això impica necessàriament que s'observi un codi de conducta elemental que garanteixi el desnvolupament d'aquestes activitats socials de forma ètica, civilitzada, respectuosa i constructiva.

"Netiqueta" d'ús i codi de conducta

 1. És una bona costum quan entres a social.guifi.net presentar-te, especialment quan ingresses a un grup.
 2. Procura adreçar-te al grup apropiat per a cada tipus de missatge que enviis, si vols pots obrir una conversa simultàniament diversos grups (si ho fas via web), però no ho facis sistemàticament, només si creus que la qüestio tractada s'ho mereix.
 3. Faciliteu l'ordre en les descusions. Les converses s'agrupen per "fils", i el títol del fil és l'"Assumpte" o "Subject".
  1. Evita fer servir títols genèrics. (per exemple "Consulta"). Procura fer servir un resum del que hi ha en el correu. Pensa que hi ha molts missatges i no tothom està interesssats en tots els continguts. Un títol mal escollit pot ser fàcilment una causa de que passi desapercebut a gent que li podria haver interessat.
  2. Quan desenvolupes una conversa, procura mantenir-ne el fil i el tema. Si vols canviar de tema, millor obre una conversa amb un assumpte diferent, sempre pots fer referència a la conversa anterior o qualsevol altre si ho creus convenient. Si contestant a un correu canvies l'assumpte del correu (també dit "subject"), s'obrirà una nova conversa automàticament amb el nou títol.
  3. No apilis moltes preguntes en un mateix enviament, si de debò, ves per parts i ordenadament, cemnçant per les preincipals, i si de debò vols fer diverses preguntes, considera fer-ne més d'un.
  4. Quan estas contestant converses via "reply" amb correu electrònic, no incloguis mai el mail sencer, si vols conservar-ne alguna part, escull-la fent-ne citacions. Així ajudaràs als altres a entendre de què esta parlant o a què t'estàs referint.
 4. Discutiu civilitzadament. Les llistes son un instrument per a desenvolupar discusions de forma lliure, respectuosa i constructiva. Les llistes de guifi no son un instrument per fer servir un llenguatge violent o agressiu, donar via lliure la incontinència verbal, atacar a les persones, desqualificar inapropiadament altres formes de pensar, fer flames, trolls, divulgar FUDs malintencionats, etc.
 5. Sigues responsable. Ser responsable inclou ser responsable del que dius o fas,  com que tothom pot cometre errors, quan això passa, ser responsable vol dir tenir capacitat per saber-ho reconèixer.
 6. Parleu de forma endreçada i ordenada, barregis temes fent servir dilalèctiques en plan "ventilador" o "totum revolutum"
 7. Quan facis preguntes sobre el teu node, digues clarament qui ets, o quin és el teu node. Ajuda molt que hi posis la url que hi ha a la web del teu node. No assumeixis que la gent es recordarà sempre de tu.
 8. Si fas una pregunta, et contesten i et fan algun suggeriment, és de cortesia que facis el que t'han suggerit, o si no ho vols fer, ho dius argumentant-ho. Si vols anar a la teva bola i ignorar el que et constestin, no cal que enviis, contestar porta temps i esforç als que t'ho fan, i és la mínima cortesia que has de tenir envers a qui et vol ajudar desinteressadament.
 9. Si creus que no t'han contestat o que un enviament ha passat desapercebut, reenvia'l i fes-ho evident. Alguns enviaments es poden passar per alt.
 10. Si el que vols és un servei d'atenció telefònica o una gestió de reclamacions, t'has equivocat de lloc. Paga i vés a una operadora.
 11. Tu mateix et pots gestionar els enviaments que reps, també els que reps via correu, escollir rebre resums diaris o setmanals en comptes de notificacions immediates, donar-te de baixa, etc..., No enviïs peticions per donar-se de baixa, modificar les teves dades, etc, això ho has de fer tu mateix editant el teu perfil.
 12. social.guifi.net és per parlar lliurement sobre assumptes relacionats amb guifi.net i respectant la opinió dels altres, però no per parlar de qualsevol cosa en general. Per fer-ho, ves a altres llocs, que ja n'hi han.
 13. Si creieu que es produeix un incompliment d'algun d'aquests punts reiterat per part d'algú, procureu moderar el fil  avisant educadament, reportant que s'estan produint misstges inapropiats, etc. Si es produeixen aquests avisos per usos o actituds inapropiades de forma reiterada, de forma excepcional es pot forçar la moderació ja sigui tancant el fil o suspenent temporalment o definitivament, segons el cas, als usuaris implicats.

La cura especial per a les qüestions d'ètica, les netiquetes i/o codis de conducte en absolut son una particularitat de guifi.net. És una pràctica general en qualsevol projecte col·laboratiu com el nostre, podeu veure'n alguns exemples escollits: